Kínai fülmasszázs

 Fülmasszázs Kínai fülmasszázs

A masszázst pihenő helyzetben végezzük, az egész testet el kell lazítani. Mindkét szem előrenéz, a száj és a szemek lazán zárva, a nyelv a szájpadlást érinti, a légzés természetes és folyamatos, az arc pedig mosolyt fejez ki. A masszázsnak lassúnak, ritmusosnak és folyamatosnak kell lennie, összhangban a légzéssel.

Első lépés:
“Hallani a fenyő hangját a jade-épületben” – A fül első és hátsó részének egyidejű masszírozása

Kivitelezés: tegye mindkét kezét vízszintesen a két fülre és arcra, a fület és arcot enyhén nyomja a tenyerével. Az ujjak hátrafelé mutassanak. Tolja a kezét hátrafelé a nyakszirtre mindaddig, amíg az ujjak hátul összeérnek. Ezt belégzéssel együtt kell csinálni. Kilégzéskor húzza vissza a kezét úgy, hogy közben a fülkagylóval betakarja a fülnyílást. Az előre-hátra masszírozást nyolcszor végezze, közben koncentráljon az egész testre, a törzsre és a végtagokra. A fül első és hátsó felszínének masszírozása során tisztulnak a fő- és mellék csatornák, megerősödik a vese energiája, nő a hallóképesség és ez a technika véd a halláskárosodástól.

Második lépés:
“A majom felszedi a gyümölcsöt” – A fülcsúcs, az ellenoldali porcos dudor (antitragus) és a fülcimpa masszírozása

Kivitelezés: mindkét kéz hüvelyk- és mutatóujjával masszírozza a belszegély felső szárát és annak hátsó árkát, közben húzza a fülcsúcsot felváltva lentről felfelé és oldalirányba, belégzéssel kombinálva. Utána a fülcimpát, annak elülső-felső részén lévő ellenoldali porcos dudort masszírozza hüvelyk- és mutatóujjával, mindezt kilégzéssel kombinálva. Ezeket a műveleteket is nyolcszor-nyolcszor végezze, közben a köldök alatti energiaközpontra koncentrálva. Ez a fogás lázcsillapító, – nagyon hatásos – vérnyomáscsökkentő, nyugtató, javítja az emlékezőtehetséget, “leviszi” a torokgyulladást és jótékony hatással van a nemi szervek működésére is.

Harmadik lépés:
“A sárkány elzárja a tengert” – A kagylóüreg alsó árkának (csésze) masszírozása

Kivitelezés: mindkét kéz középső ujját vízszintesen tartva helyezze be a csészébe és ujjheggyel nyomja annak hátsó szélét. Közben a másik négy ujjat szorítsa ökölbe, az ujjak hátrafelé nézzenek. A középső ujjal most masszírozza körbe a fülkagyló csészéjét az óramutató járásának megfelelő irányba – belégzéssel kombinálva -, majd ellenkező irányba, kilégzéssel egybekötve. Ezt is nyolcszor végezze. Itt találhatók a lép, a torok, a gége, tüdő és a szív fülakupresszúrás területei. Ez a gyakorlat megerősíti a szívet és a tüdőt, a lép serkentésével erősíti az immunrendszert; “leviszi” a torok (garat és gége) gyulladását, enyhíti a megfázás és az asztma tüneteit, valamint szabályozza az immunrendszert.

Negyedik lépés:
“Lebegni egy csónakban a mennyei tavon” – A fülkagyló árka felső felének (csónak) masszírozása

Kivitelezés: a mutatóujjat a kagylóüreg felső, csónak alakú felébe tegye – a többi ujj ökölben – és enyhén ujjbeggyel rányomunk a hátsó részre. Mutatóujjal félkörben, fentről lefelé masszírozzuk meg a csónakot, belégzéssel kombinálva. Ezután a mutatóujjat kissé behajlítva masszírozza meg ugyanezt a területet felfelé, kilégzéssel kombinálva. Ezt a gyakorlatot is nyolcszor végezze. Ezen a területen a hasi szervek zónái találhatók. A masszázs közben koncentráljon a betegség helyére. Ez a technika enyhíti a máj fájdalmát, normalizálja az epehólyag működését, megerősíti a beleket és a gyomrot, segíti a vizeletürítést, felerősíti a vesét.

Ötödik lépés:
“A darazsak betérnek az odújukba” – A külső hallójárat masszírozása

Kivitelezés: mindkét kisujjat kinyújtva helyezze bele külső hallójáratba, a többi ujj ökölbe zárva, hátrafelé néz. Belégzéssel kombinálva masszírozza a külső hallójáratot hátulról előre, majd kilégzéssel a másik irányba. A gyakorlatot nyolcszor végezze. Ez a hely közel van a belső orr, a pajzsmirigy és a garat fülzónájához. A gyakorlat közben koncentráljon a betegség helyére. Ez a technika javítja a szaglást, segíti az energia áramlását, frissítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és az orr nyálkahártyájának a duzzanatát.

Hatodik lépés:
“A főnixmadár kiterjeszti szárnyait” – A háromszögletű árok és a fülszegély felső részének masszírozása

Kivitelezés: belégzés alatt a háromszögletű árkot a hüvelykujjal és a mutatóujjal kis körben masszírozza meg, majd a fülkagylót húzza ki a fül felső széle felé, ahogyan a főnixmadár kiterjeszti a szárnyait. Majd kilégzéssel hirtelen emelje fel a mutató- és hüvelykujját. Ezeket a széttáró és elengedő mozdulatokat nyolcszor ismételje, s közben koncentráljon a köldök alá, középen az alhasra. Ezzel a fogással megerősíti a nemi szerveket, megnyugtatja a lelket, csökkenti a vérnyomást, lazítja az izmok és ízületek merevségét, megszünteti a köhögést, a székrekedést.

Hetedik lépés:
“A hegymászó ember, aki hosszú életű” – A fülkagyló belszegélye és a sajkaárok maszírozása

Kivitelezés: a hüvelykujjal hátul megtámasztva, a kissé behajlított mutatóujjal és a hüvelykujjal a fülkagyló belszegélyét masszírozza alulról felfelé. Aztán ugyanezt fentről lefelé, de ilyenkor a sajkaárkot masszírozza. Mindkét esetben egy-egy ütemben egyszer be-, egyszer kilégzéssel masszírozza az adott területet. Koncentráljon a törzsre és a felső végtagokra, illetve a betegség helyére. Erősíti az izmokat és a csontokat, aktiválja az ízületeket és a gerincagyat.

Nyolcadik lépés:
“A teknősbéka születésnapi jókívánsága” – A fültő elülső és hátsó részének masszírozása

Kivitelezés: a mutató és a középső ujjat nyújtva tegye a fülkagyló hátsó és elülső részének alsó szegélyéhez. Belégzéssel a fültő hátsó részét masszírozza a fültő mentén, alulról felfelé. Majd kilégzéssel a fül elülső részét, fentről lefelé. Nyolcszor végezze ezt is, koncentrálva közben az agyműködésre (ez a gyakorlat tisztítja az energiát). Ezzel a gyakorlattal élénkíti az agyat, nyugtatja az elmét, oldja a görcsöt, megszünteti a viszketést és beállítja a vérnyomást. Jó hatású arcidegbénulás és középfül-gyulladás esetén is.