Látásjavító kínai szemmasszázs

 Szemmasszázs Látásjavító kínai szemmasszázs

Szembetegségek megelőzésének van egy nagyon hatékony és egyszerű módja. Egy akupresszúrás gyakorlatsor, mely 4 lépésből áll.
Ezt a gyakorlatsort a 70-es évek elejétől kötelezően bevezették Kína valamennyi óvodai nagycsoportjában és iskolájában, aminek köszönhetően naponta kb. 350 millió gyerek végzi. Ez a szám nagyobb, mint az USA és Japán lakossága együtt!

Első lépés:
A hüvelykujjal masszírozzuk a szemöldök belső felében található csonton levő kis mélyedést (H1 és H2 pontok közötti pontot gyúrva). Körkörösen gyúrva masszírozzuk. Először 8-szor az óramutató járásával megegyező irányban, majd fordítva. Négyszer végezzük el a sorozatot. (4×8)
kinai-szemmasszazs
Második lépés:
Ezt a jóleső mozdulatot bizony sokszor szoktuk alkalmazni öntudatlanul is, ha fáradt a szemünk, fejünk. A hüvelyk és mutató újjal fogjuk össze az orrnyerget, a belső szemzug felett kb. 2 mm-rel (a H-1 ponton), és fel-le masszírozzuk, tolómozdulatokkal, összesen 32-szer végezve a mozdulatokat.

Harmadik lépés:
Mutató és középső ujjunkat kb. 45 fokos szögben az orrnyílásunk mellé helyezzük. Elvesszük a középső ujjunkat, a mutatóujjunk a Gy-2 ponton van. Körkörösen gyúrva masszírozzuk 4×8 -szor.

Negyedik lépés:
A hüvelykujjunkkal nyomjuk a halántékunk közepén lévő extra pontot (Taiyang), majd zárjuk ökölbe a kezünket. A behajlított mutatóujjunk szélével dörzsöljük és simítjuk a szemöldökünket a belső szemzugtól a külső felé (H-2 -től HM-23 -ig), majd a szemgödör alsó, csontos peremét is (beleértve a Gy-1 és Eh-1 pontokat).